ولفگانگ آمادئوس موتزارت، نابغه موسیقی کلاسیک و یکی از بزرگترین آهنگسازان تاریخ، در 27 ژانویه 1756 در شهر سالزبورگ، اتریش، متولد شد. از خانوادهٔ موسیقیدوست به دنیا آمده بود و از سنین کمترین کودکی نشاندهنده استعداد فوقالعادهاش در موسیقی بود.
موتزارت از سن سه سالگی نواختن پیانو را آغاز کرد و با پدرش، لئوپولد موتزارت، که خود نیز یک نوازنده و مربی موسیقی برجسته بود، آموزشهای موسیقی اولیه خود را طی کرد. او در سن پنج سالگی اثر اولیهٔ خود را ساخت و نمایش داد.
در سن ۶ سالگی، به همراه خواهرش نانرل، تور کنسرتهای اروپایی خود را آغاز کرد و در کمتر از ده سالگی، به عنوان یک نابغه موسیقی شناخته شد. او در این دوران تعداد زیادی از آثار خود را نوشت و اجرا کرد.
در سن ۱۴ سالگی، موتزارت به عنوان موسیقیدان سلطنتی در خدمت امپراتوری استفنی چکسلواکی قرار گرفت. این موقعیت او را به یک موسیقیدان حرفهای تبدیل کرد و امکان اجرا و آموزش در اروپا را فراهم ساخت.
در سال ۱۷۸۱، موتزارت به عنوان مشاور موسیقی در امپراتوری استفنی چکسلواکی منصوب شد و به تازگی با کنستانس وبر ازدواج کرد. این دوران زندگی او در وین، آغاز به نویسندگی آثار برجستهتر و تنوع بیشتر در سبکهای مختلف موسیقی کرد.
موتزارت در زمان عمر خود بیش از ۶۰ اپرا، ۲۳ کنسرتو، ۴۱ سمفونی و آثار فراوان در زمینهٔ موسیقی کنسرتانت، موزیک کلیسایی، و کوارتت نوشت. او اپرای «دون ژوانی»، «کوزی فان توت» و سمفونیهایی چون «سمفونی چهلم» و «سمفونی جووپیتر» خلق کرد که هنوز هم به عنوان برجستهترین اثرات موسیقی کلاسیک محسوب میشوند.
موتزارت در 5 دسامبر 1791 در وین درگذشت. علت دقیق مرگ هنوز موضوع اختلاف است. این نابغه موسیقی با ارث بزرگ خود، اثرات بیپایانی در تاریخ موسیقی جهان گذاشت و به عنوان یکی از آهنگسازان برجسته و موسیقیدانان بینظیر شناخته میشود
ولفگانگ آمادئوس موتزارت، یکی از بزرگترین آهنگسازان تاریخ موسیقی، مجموعهای فراگیر و بینظیر از آثار کلاسیک خلق کرده است. این مجموعه شامل اپراها، سمفونیها، کنسرتوها، موسیقی کنسرتانت، کوارتتها، موسیقی کلیسایی، و آثاری در سبکهای مختلف موسیقی است. در زیر، به برخی از آثار برجستهٔ او اشاره میشود:
1. اپراها:
“دون ژوانی” (Don Giovanni)
“فیگارو” (The Marriage of Figaro)
“کوزی فان توت” (Cosi fan tutte)
“آیدا کلمنتینا” (Idomeneo)
“ماژیک فلوت” (The Magic Flute)
2. سمفونیها:
“سمفونی چهلم” (Symphony No. 40)
“سمفونی چهل و یکم” (Symphony No. 41, “جووپیتر”)
“سمفونی ۲۵” (Symphony No. 25)
“سمفونی ۳۷” (Symphony No. 37)
“سمفونی ۳۹” (Symphony No. 39)
3. کنسرتوها:
کنسرتو پیانو شماره ۲۱ “الوند”
کنسرتو برای کلارینت
کنسرتو برای فلوت و اورکستر
کنسرتو برای ویولن
کنسرتو برای پیانو شماره ۲۳ “آداجیو”
4. کوارتتها:
کوارتت ویولن شماره ۱۹ “فلات”
کوارتت ویولن شماره ۲۱ “پرونگ”
کوارتت ویولن شماره ۲۳ “پرونز”
کوارتت ویولن شماره ۲۲ “پرودی”
کوارتت ویولن شماره ۱۷ “هانتینگ”
5. موسیقی کلیسایی:
“ریکوآم”
“میزاها کلیسایی”
“آداجیو مایستو”
“کورونات ماس”
“آورتل مسا”
6. موسیقی کنسرتانت:
موسیقی کنسرتانت برای پیانو و ارکستر “کورونات”
موسیقی کنسرتانت برای ویولن “تورکی”
موسیقی کنسرتانت برای فلوت، اارگان و ارکستر “چهار فصل”
موسیقی کنسرتانت برای کلارینت
این فهرست تنها یک نمونه از آثار گسترده و تأثیرگذار موتزارت است. آثار او بهعنوان یک نقطهعالی در تاریخ موسیقی کلاسیک شناخته میشوند و هنوز هم بخش جدایی از اجراها و فهم عمیق موسیقی محسوب میشوند